Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά του Facebook?



                             Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του Facebook?


                           




Το facebook  είναι στις μέρες μας το πιο κορυφαίο σε επισκεψιμότητα μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχοντας πάνω από 829 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες και πάνω από 1,32 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. 
Αποτελεί την πιο ενεργή δικτυακή κοινότητα που στο σύνολο της φέρει το μεγαλύτερο ποσοστό αλληλεπιδράσεων και διαπροσωπικών σχέσεων, ενώ η χρήση του έχει να κάνει κυρίως με τα νέα φίλων και γνωστών, με την καθημερινή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και με την ενημέρωση από επιχειρήσεις και σελίδες άλλων ενδιαφερόντων. 
Παρόλα αυτά, το facebook μπορεί να προβεί εξίσου από ένα θετικό σε ένα αρνητικό παράγοντα καθώς και το αντίθετο ανάλογα με το μέτρο χρήσης του κάθε διαδικτυακού χρήστη.


          Μειονεκτήματα

  • Ένας σημαντικός σε επικινδυνότητα παράγοντας αποτελεί την  Πνευματική υγεία του κάθε ανθρώπου ο όποιος κάνει εντατική χρήση μέσω του διαδικτυακού αυτού ιστότοπου. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνή έως εντατική Χρήση του Ίντερνετ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα ειναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν παθολογικά συμπτώματα όπως εμμονές, διάφορα κωλύματα έως και διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη. 

  • Επίσης, σωματικές βλαβες όπως κύφωση, σκολίωση,  λόγω της πολύωρης καθιστικής στάσης του σώματος λόγω εργασίας κτλ καθώς και  προβλήματα οράσεως αποτελούν τα πιο συχνά φαινόμενα αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης του ίντερνετ.

  • Είναι φανερό ότι μέσω του facebook δεν μπορεί να υπάρξει συναισθηματική αλληλεπίδρασης μεταξύ χρηστών καθώς δεν υφίσταται μια υγιής αλληλεπίδραση των συναισθημάτων τους με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να απομονώνονται πίσω από μια οθόνη παρατηρώντας την συμπεριφορά του απέναντι χρήστη. Συχνά, τα άτομα αυτά λόγω της έλλειψης μια υγιούς συναισθηματικής αλληλεπίδρασης face to face, τους δημιουργούνται διάφορα κόμπλεξ συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να φέρουν διάφορες δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Παραδειγματικά, όσο πιο πολύ απομονώνονται σε μια "εικονική πραγματικότητα" που δεν υφίστανται πραγματικά, τόσο πιο πολύ εθίζονται με αυτό το λίγο που εισπράττουν από την εικόνα αυτή και τόσο πιο εύκολο τους είναι να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

  • Επιπλέον, τα άτομα που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και ανταλλάσσουν μηνύματα εκφράζοντας τα συναισθήματα τους μέσω smiley faces μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν εύκολα από τον απέναντι διαδικτυακό χρήστη του  οποίου το συναίσθημα δεν προβάλλεται φανερά και να οδηγηθούν οι δυο χρήστες σε παρεξηγήσεις. Ένα συχνό φαινόμενο αυτού είναι το παρεξηγημένο φλερτ, όπου ο ένας από τους δυο χρήστες μπορεί να παρερμηνεύσει τις προθέσεις του χρήστη που συνομιλεί.

  • Έρευνες αποδεικνύουν ότι άτομα χρήστες του facebook  μπορούν να εγγράφουν δηλώνοντας ψευδή προσωπικά στοιχεία, προβάλλοντας μια ψεύτικη φωτογραφία με αποτέλεσμα να ξεγελάσουν άλλους χρήστες οδηγώντας τους σε μη επιθυμητές συμπεριφορές καθώς και άλλες επικινδυνότητες.


        Πλεονεκτήματα
  • Από την άλλη μεριά το facebook αποτελεί  χρήσιμο εργαλείο επαγγελματικής διαδικτύωσης και ενημέρωσης. Παραδειγματικά, μέχρι χτες είχαμε τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ από τα όποια θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την επικαιρότητα. Σήμερα, το facebook μας ενημερώνει συστηματικά για όλων των ειδών πληροφορίες πχ εργασίας, αγοράς, ταξιδίων,κοινωνικής ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, κτλ.

  • Το Facebook αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία "διαδικτυακής Παγκοσμιοποίησης" όσον άφορα την γρήγορη πληροφόρηση καταρρίπτοντας τον χρόνο ως δέσμευση της άμεσης πληροφόρησης. Για παράδειγμα, υπάρχει άμεση επικοινωνία λόγω της μείωση γεωγραφικών αποστάσεων. Άνθρωποι συνομιλούν καθημερινά καταρρίπτοντας τον χρόνο όντας σε διαφορετικές εκτάσεις και ηπείρους. Ο χρόνος πλέον φαίνεται μικρός καθώς και οι αποστάσεις!

  • Το Facebook παρέχει διάφορους τρόπους άμεσης κ δωρεάν επικοινωνίας όπως videocalls, μηνύματα, ηχητικά μηνύματα, αναρτήσεις, κοινοποιήσεις , μέσα με τα οποία οι χρήστες μπορούν άμεσα να επικοινωνήσουν με ήδη υπάρχοντες χρήστες , να αποκτήσουν νέες διαπροσωπικές επαφές, να πάρουν μηνύματα και όλα αυτά δωρεάν!

  • Το facebook παρέχει διάφορα ψυχαγωγικά μέσα, games όπου κάποιος μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο, να παίξει με άλλους χρήστες όντας σε διαφορετική απόσταση. 

  • Μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το facebook μπορεί εύκολα να χτιστεί και να ενισχυθεί η εικόνα ενός οργανισμού, να προωθηθούν καινοτομίες, να ενημερωθούν εργαζόμενοι να διατηρηθούν σχέσεις εργαζόμενων που έχουν αποχωρήσει από τις εργασίες τους.




Παρακολουθώντας σε βίντεο κάποια από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του facebook, μας βοηθάει να μετριάζουμε την επικινδυνότητα χρήσης αυτών.

                       
                                                              











3 σχόλια: